Bagaimana Omega boleh membakar lemak di dalam tubuh badan kita?

diet-exercise-wl-art

Isu kegemukan adalah isu utama masyarakat Malaysia sekarang. Faktor jenis makanan di Malaysia menyebab lemak memenuhi badan. hihi ye la.. nasi lemak tiap pagi,  roti canai, tom yam, masak lemak dan berbagai lagi. Dengan masakan yang digoreng dan masak gulai, masa banyak kolesterol dan lemak di dalam makanan tersebut.

Di dalam banyak produk kesihatan di Malaysia, ada macam-macam bahan yang menyebabkan berat badan turun. Seperti di dalam Shaklee.. 2 produk yang akan memecahkan lemak di dalam badan iaitu Omegaguard dan Lecithin.

Ye ke omega ni buleh bakar lemak?

“Suplemen minyak ikan akan membantu orang yang mempunyai berat badan yang tinggi dengan mempunyai penyakit darah tinggi untuk menurunkan berat badan mereka. Ini adalah kenyataan dari National Institute of health. Omega – 3 fatty asid atau  polyunsaturated fatty acids, adalah dijumpai di dalam minyak ikan. Dan ia juga di anggap makanan wajib dalam diet kita kerana badan kita tidak boleh hasilkan sendiri lemak ini.

Macam mana fatty acid boleh bakar lemak ye?

Omega-3 membantu untuk membakar lemak dengan membantu badan kita untuk merangsang hormon yang dipanggil Leptin. Hormon Leptin ini akan membantu badan kita untuk mengawal selera kita dan menyebab kita kurang makan dan ini boleh mengurangkan berat badan kita.

Selain itu, leptin jugak meningkatkan metabolisme badan kita dengan menambah pengeluaran hormon thyroid. (thyroid akan stabilkan metabolisme badan kita)

Leptin juga akan membakar lemak untuk dijadikan tenaga.

Sekiranya badan anda tidak bertindak balas dengan Leptin, maka proses timbal balik akan berlaku, kita akan rasa sangat lapar dan kita akan menyimpan lemak yang banyak. Jadi pengambilan omega – 3 akan membantu badan kita untuk memberi tindak balas kepada leptin dengan lebih baik jadi kita akan menambahkan lemak dan metabolisme di bakar.

 

Omega – 3 boleh didapati di dalam ikan salmon, flakseed, kacang, dan suplement omega dan ada terdapat 79 punca makan yg ada omega 3

3 cara Omega 3 membantu untuk mengurangkan berat badan

  1. Omega 3 membantu untuk mengawal kelaparan dengan menstabilkan kadar gula di dalam badan.
  2. Kajian daripada orang Australia, orang yang membuat senaman dengan omega 3 dapat membakar lebih banyak lemak berbanding dengan orang tidak mengambil omega 3.
  3. Kajian di Jepun dan Czech mencadangkan Omega 3 untuk melindungi daripada pembentukan lemak dan dalam kajian yang sama omega 3 adalah untuk membantu membakar lebih lemak lagi.

 

 

  1. Omega-3 fats help you control your hunger by stabilizing your blood sugar levels 
  2. An Australian study showed that when people took Omega-3 fats while on an exercise program burned more fat than people who Only Exercised (without taking Omega-3 fats) and people who exercised & took other types of fat and…
  3. Studies done in Japan & The Czech republic suggest that Omega-3 fats prevent the creation of ugly body fat and these same studies suggested Omega-3 fats promote more fat burning

Leave a Reply