Keputihan yang Sering Ditakuti Oleh Wanita Dan Jenis Warna Keputihan Yang Menunjukkan Penyakit Tertentu

cara-mengatasi-keputihan

Setiap wanita mengalami lelehan cecair keputihan di faraj. Macam warna kot kadang-kadang kan… putih macam biasa, putih macam telur, ada coklat, mungkin ada hijau dan sebagainya. Mungkin ada yang biasa, ada juga adalah penyakit dari faraj.

Kita boleh mengetahui apa penyakit tersebut dari warna cecair yang keluar.

Jernih

Sekiranya lelehan berwarna jernih dan banyak lendir tetapi tidak berbau yang ini anda tidak perlu risau. Keadaan ini merupakan sesuatu yang normal. Lazimnya kekahan daruapda warna seperti ini akan keluar dua minggu menjelang haid, setikar waktu subur atau apabila hormon  estrogen berlebihan mahupun stress. Malah, keputihan seperti ini turut sering di alami oleh kebanyakkan wanita hamil.

Putih

Lain pula halnya jika lelehan yang keluar berwarna putih. berair dan berbau busuk.

malah, jika kegatalan di sekitar kemaluan di alami dan disertai dengan rasa sakit ketika membuang air kecil maka kemungkinan besar anda menderita jangkitan yang disebabkan oleh sejenis kulat yang dikenali sebagai candidi albicans. Kulat ini sememangnya paling sering hinggap di bahagian intim wanita.

Putih Pekat

Sekiranya lelahan yang keluar kelihatan seperti susu pekat, melekit, sangat banyak dengan bau yang tidak begitu menyenangkan, berkemungkinan berlaku radang pada serviks dan vagina. Dalam keadaan tertentu terutamanya ketika keadaan menjadi lebih teruk, rupa lelehan itu akan kelihaan seperti tairu. Untuk makluman anda, masalah seperti ini sebenarnya turut berpunca daripada jangkitan candida albicans.

Coklat

Lelehan yang berwarna coklat, berair, sangat banyak dan lembap merupakan petanda anda mengalami masalah gangguan pembuluh darah pada serviks atau endometriosis. Warna coklat tersebut timbul akibat pendarahan seperti keguguran, haid tidak menentu atau darah segar yang apabila bertukar warna menjadi coklat.

Merah muda

Bagi anda yang mungkin mengalami lelahan yang berwarna merah muda, cair sangat banyak tetapi tidak berbau maka kemungkinan berlaku jangkitan bakteria yang tidak khusus. Biasanya keputihan ini terjadi setelah melahirkan. selain daripada itu, ia juga mungkin darah haid, pendarahan di pangkal rahim. Faraj atau dalam rahim. Antara saat anda mengalami masalah hormon estrogen berlebihan.

Kelabu

Apabila lelahan berwarna kelabu dengan garis darah, berair, sangat banyak dan berbau busuk, anda perlu prihatin dan segera mendapatkan pemeriksaan doktor kerana ia berkemungkinan petanda awal kanser.

Kuning Kehijauan

Jika lelehan yang keluar berupa kuning kehijauan, berbuih, sangat banyak, gatal berbau busuk dan sakit di sekitar kawasan bahagian intim serta kemerahan pada vagina, kemungkinan besar anda mengalami jangkitan yang disebabkan oleh kuman protozoa thrichomonas vaginalis.

Kuning.

Jangkitan yang disebabkan oleh nisseria gonorrhoe mungkin berlaku apabila lelehan yang keluar berwarna kuning, kental, sangat banyak, terasa panas dan gatal pada kemaluan, sakit di daerah sekitar kemaluan serta sakit ketiha anda membuang air kecil

Penyelesaian untuk Masalah Keputihan

set-keputihan set

 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Haridah Sahri (ID 906690)
No Tel : 013-2911762
Emel : uhud80@gmail.com
COD Bangi, Puchong Kajang

 

Leave a Reply