Roger Barnett Berani Mati Jalankan Landmark Study Shaklee..

14021500_10154123651638876_3298757216756800828_n

Kredit Artikel ini pada blog Diet-diet Sihat

Selamat pagi semua. Alhamdulillah, semalam dah berakhir sesi Ireach Super Star, ye sesi yang mengiktiraf para family iReach yang berjaya melakukan sales terbanyak bagi bulan april sampai jun. Tahniah buat semua. Tapi, part paling best bila Master Zainul Anuarbercerita tentang kepentingan Land Mark study yang melibatkan produk Shaklee dan pihak ketiga. Kenapa Land Mark study ini sangat penting ?

14045739_10154123651613876_3328043489600332765_n

Apa itu Land Mark Study ? ye, ye diibaratkan macam landmark kat sesuatu negara. Kalau kau pergi Paris, landmark dia adalah Efiel tower, pergi Kuala Lumpur ko jumpa KLCC. Benda ini sebagai penanda aras kepada sesuatu tempat, dan tempat paling mudah kau nak refer . Jadi mudahnya land mark study ini adalah satu result yang sangat menyeluruh. Dalam sesuatu bidang, land mark study ini akan menjadi rujukan seluruh ahli dalam bidang tersebut. Sama ada study itu sangat signifikan atau tidak, ianya akan menjadi penanda aras bagi bidang tersebut.

Sejak 2004, Roger Barnett sangat komited dengan Shaklee, dia sangat yakin produk shaklee memang outstanding dalam Amerika. Roger Barnett sendiri melakukan kajian, nak tahu, betapa bagusnya shaklee, sebab ianya berlaku pada anak beliau Spencer Barnett yang kembali sihat dari asma, hanya dengan menukar pencuci di rumah mereka kepada yang lebih natural, iaitu tentu sekali Basic-H.

50 tahun meraikan kejayaan Shaklee bertapak kukuh dalam industri nutrisi, sudah tiba masanya untuk Shaklee mengambil langkah untuk membuktikan produk mereka ini betul-betul selamat, jadi kajian perlu dilakukan kepada pengguna produk shaklee. Roger Barnett yakin, data saintifik sahaja yang boleh membuktikan produk shaklee adalah yang terbaik dan lebih bagus dari produk lain. Itu matlamat Roger Barnett yang sangat jelas.

Tapi ramai tak tahu, sebenarnya, dalam suatu dunia yang berbeza, dunia nutrisi, ada seorang insan yang sangat-sangat prihatin terhadap penggunaan multivitamin dan supplemen. Orang itu ada dalam gambar ini, iaitu Dr Gladys Block dari University of California, Berkely. Kenapa dia sangat risau tentang penggunaan multivitamin nih ?

Sebagai orang Profesor dalam bidang Epidemiology dan Nutrisi, dia adalah orang yang mencipta piramid makanan, bagi mendidik rakyat Amerika untuk mendapatkan kesihatan yang lebih baik. Dia sebenarnya sangat risau dengan trend yang berlaku di kaca televisyen sana, sebab semua orang dok promote multivitamin, dan cakap makan supplement akan menjamin kesihatan yang lebih baik. Kenapa jadi macam nih ? jadi trend pulak time tuh ? Ye semuanya sebab satu Land Mark Study pada 2002, yang dijalankan oleh Kathleen M. Fairfield, dan Robert H. Fletcher, dari Harvard Medical School. Publication yang dikeluarkan oleh Journal of the American Medical Association mennyatakan orang dewasa perlu mengambil vitamin untuk hidup lebih sihat.

Gladys Block sangat risau dengan result ni budaya multivitamin nih ? Eh bukan lagi bagus ke ada result macam nih ? TAk bagus. Ye sebab ada banyak perkara yang dia tak puas hati dengan hasil kajian itu.

PERTAMA – korang boleh search dan baca sendiri journal yang bertajuk ” Vitamins for Chronic Disease Prevention in Adults : Scientific Review “. Baca tajuk pun dah tahu, ianya hanya review, land mark study yang berdasarkan review. Korang boleh baca paper tuh, dia kata diorang kumpul banyak result dari jurnal jurnal sebelum tuh, dan membuat kesimpulan pengambilan vitamin penting untuk orang dewasa.

KEDUA – belum tentu jurnal yang dikutip itu adalah jurnal yang sangat bagus dan mengikut piawaian research . Sebab nya, ada satu budaya yang tidak bagus, sebab kajian yang ditunjukkan mungkin ada kesalahan. Biasalah, kadang-kadang kajian hanya dilakukan nak nampak result tuh sangat bagus, dan hanya nak kejar publication bagi sesebuah institusi.

KETIGA – tiada pula disebutkan vitamin brand apa yang bagus untuk pengambilan orang amerika. Jadi, kesempatan ini memang boleh dieksploitasi oleh mana mana syarikat untuk menjual vitamin mereka, dengan hanya memberikan menunjukkan result jurnal tersebut.

Mungkin selepas mengetahui tentang vitamin Shaklee, dan matlamat Roger Barnett untuk mendapatkan data saintifik tentang kebaikan shaklee. Dr Gladys Block sendiri yang approach Shaklee, untuk melakukan kajian. Ye, kali ini Roger Barnett sangat yakin dan memberi Full Control kepada Dr Gladys Block untuk melakukan kajian, dengan mengkaji pengamal tegar Shaklee, pengamal multivitamin lain,dan juga yang bukan pengamal multivitamin. Selain Dr Gladys Block mendapat kuasa penuh. Shaklee nak kajian itu dipublish dalam jurnal peer review. Ianya sangat penting supaya semua metodologi penyelidikan yang dilakukan oleh Dr Gladys Block di pantau oleh pihak ketiga, untuk mengukuhkan lagi keputusan yang diperoleh oleh Dr Gladys Block adalah tepat dan meyakinkan.

Shaklee kena terima keputusan ini seadanya, adakah vitamin shaklee ini sangat bagus, atau vitamin shaklee hanya biasa-biasa saje, sebab semua result akan dipublish oleh Dr Gladys Block. Jadi kalau result tu tak memihak Shaklee, tentu sekali ianya menjatuhkan martabat Shaklee yang sudah 50 tahun lebih bertapak dalam dunia nutrisi. Ini memang misi HIDUP atau MATI shaklee.

14021500_10154123651638876_3298757216756800828_n

Keluaran kajian ini memang menunjukkan pengguna vitamin Shaklee mendapat kesihatan yang lebih baik, berbanding dengan pengamal vitamin lain, dan juga bukan pengamal suplemen. Nampak tak ? Sebagai seorang pencinta vitamin Shaklee, tentu kita semua bangga dengan pencapaian ini, kerana Shaklee sahaja yang betul-betul teruji dan diiktiraf oleh pihak ketiga yang mempunyai autoriti dalam bidang nutrisi . Dalam gambar ini secara mudahnya, menukar brand vitamin akan menukar tahap kesihatan anda. Keputusan ini juga menunjukkan pengamal shaklee tiada masalah buah pinggang. Darah pengamal shaklee mengandungi vitamin yang paling banyak, kerana vitamin Shaklee mudah di serap, berbanding vitamin lain. Walaubagaimanapun, kajian ini tidak menunjukkan makan suplemmen bukannya satu BULLETPROOF kepada penyakit kronik, cumanya risiko penyakit seperti diabetes dapat dikurangkan.

Sekarang apa yang saya nak luahkan, atau ceritakan adalah dari sudut Roger Barnett pula. Kenapa keputusan ini sangat penting buat Roger ? Sebelum saya nak cerita tentang kehebatan Roger sebagai seorang businessman, saya nak anda bayangkan anda seorang pelabur dan multibilionaire macam George Soros, tak pun orang yang main hartanah macam Faizul Ridzuan. Anda pernah terfikir tak ? bila anda nak beli sesuatu hartanah, anda tentu buat kajian sedikit tentang latar belakang hartanah tersebut. Betul tak ? Lepas itu anda pun buat pinjaman, dan anda tentu sekali akan tunggu beberapa tahun, dan lihat bagaimana pelaburan berbaloi atau tidak. Biasanya, pelaburan akan menampakkan hasil pada 3 hingga 5 tahun. Ye, 5 tahun pertama, jika anda rasa hartanah itu sangat menguntungkan, tentu sekali anda akan simpan dan jaganya betul-betul, kalau tak menguntungkan, tentu sekali anda akan menjualkannya kepada orang lain. Seorang pelabur, ataupun businessman, memang dah faham adat resam untung rugi dalam business. Melabur duit banyak dan mengalami kerugian bukanlah ganjil dan pelik bagi businessman yang berjaya.

Jika anda faham contoh tentang pelaburan hartanah di atas, dan sifat seorang pelabur yang sejati, anda tentu boleh menghargai kredibiliti Roger Barnett sebagai seorang businessman. Bagaimana Roger Barnett membeli Shaklee dari syarikat Farmasi Jepun adalah kerana kesan produk Shaklee itu sendiri ke atas anaknya Spencer Barnett. Setelah melakukan kajian tentang Shaklee, akhirnya Roger dengan segak muncul di sidang media, diumumkan sebagai CEO baru Shaklee. Tapi langkah pertama membeli Shaklee belum tentu buat seseorang itu akan terus bersama Shaklee. Jadi, Roger Barnett dengan yakin sekali dengan permintaan Dr Glady Blocks untung melakukan satu Land Mark Study, di mana kredebiliti Shaklee akan tergugat, 50 tahun kewujudan Shaklee Corporation tercalar jika keputusan menunjukkan keputusan yang buruk terhadap pengamal Shaklee. Jadi, jika keputusan itu buruk, Roger Barnett tentu tiada masalah untuk menjual saham Shaklee kepada orang lain pula. Kerugian membeli Shaklee tentu sekali tidak akan menggugat Roger Barnett,yang sudah mempunya banyak sumber kekayaan , termasuklah Burberry dan Readers Digest.

Keputusan yang dikeluarkan oleh Dr Glady Blocks sangat sangat mengujakan Shaklee, dan juga Roger Barnett. Nampaknya keyakinan Roger tentang kehebatan produk Shaklee terbukti. Paling meyakinkan hanya Shaklee sahaja satu brand di dunia yang berani di uji kehebatan vitamin mereka berbanding brand lain. Dr Glady Blocks mengiktiraf, hanya Shaklee sahaja yang layak kerana kualiti dan juga beberapa kajian klinikal yang dilakukan terhadap vitamin Shaklee. Roger nampaknya tidak menoleh kebelakang. Pelaburannya untuk membeli Shaklee berbaloi, dan selepas Land Mark Study ini, Shaklee terus berkembang. Jika anda rajin mengikuti 100 years innovation of Shaklee, tahun 2007 adalah satu turning point yang sangat penting. Selepas Land Mark Study, Shaklee terus melabur banyak untuk melakukan kajian serta penambahbaikan kepada produk mereka.

Salah satu kesan/outcome dari Land Mark Study Shaklee ini ialah produk shaklee yang sangat power, diberi nama VITALIZER. Ye, kalau anda pernah baca sebelum ini, VITALIZER bukan sekadar makanan SID biasa, bukan sekadar multivitamin untuk ahli sukan, tapi ianya adalah pilihan ANGKASAWAN NASA. Mark Kelly menggunakan Vitalizer semasa misi di ISS pada tahun 2011. Tahun lepas pulak Scott Kelly, kembar Mark pulak berada selama setahun lebih di angkasa, 382 hari dipisahkan dengan Mark oleh NASA, hanya untuk menjalankan kajian kembar TWIN RESEARCH STUDY. Scott Kelly sentiasa mengamalkan Vitalizer setiap hari supaya kekal cergas di angkasa. Selain vitalizer, kita dapat tengok sendiri, Shaklee mengeluarkan vitamin anti-aging yang sangat power iaitu VIVIX pada tahun 2008, dan jugak produk lain seperti Mind Work pada 2014. Tahun 2015 shaklee melancarkan Dr Forrest Shaklee Innovation Center, dan tahun ini, di Orlando, Roger Barnett telah melancarkan aplikasi Health Print, yang dapat digunakan untuk membuat analisa tentang seseorang dengan cepat, dan vitamin yang sesuai untuk orang tersebut.

Sebagai seorang SID biasa, saya sangat sangat teruja dan kagum, bila mendapati kajian Land Mark Study ini sangat-sangat meyakinkan saya, vitamin Shaklee yang saya jual ini adalah vitamin world class, sangat berkualiti, digunakan oleh atlet olimpik yang memenangi pingat emas, dan juga digunakan oleh angkasawan NASA. Bagi saya Roger Barnett telah membawa Shaklee ke satu tahap yang tertinggi dalam dunia Nutrisi, sehingga Roger Barnett sendiri mengisytiharkan Shaklee sebagai tempat yang paling sihat dalam dunia ini. Roger Barnett telah mempatentkan banyak formula, dan juga marketing plan shaklee infinity yang tidak boleh ditiru oleh syarikat jualan langsung yang lain. Bagi saya, jatuh bangun saya dalam Shaklee, hanyalah satu perkara yang sangat sangat kecil, sangat biasa buat Roger Barnett. Dibandingkan dengan saya yang hanya membayar RM 70 untuk mendaftar sebagai seorang pengedar Shaklee, Roger Barnett pula telah membelanjakan berbilion ringgit, hanya semata-mata ingin membuktikan Shaklee adalah pilihan yang tepat bagi mereka yang inginkan kesihatan yang terbaik. Business Shaklee juga adalah pilihan yang terbaik bagi mereka yang percaya kepada analisisi dan kajian, bukan jual produk laku keras tapi bahaya.

Sebab itu, saya sangat berharap, dan menyeru kepada kawan kawan SID lain, kita sama-sama datang ke Global Conference 2018 di USA dan berjumpa sendiri dengan Roger Barnett dan mengucapkan terima kasih kepadanya. Kalau tak dapat datang US, datanglah setiap event shaklee, National Conference Shaklee tahun depan. Setiap program yang Shaklee Malaysia semuanya dibawah pemantauan Roger Barnett , businessman yang sangat optimis dengan kehebatan produk Shaklee dan impaknya kepada kehidupan kita. Dan paling penting, jangan berhenti buat business Shaklee, teruskan berkongsi kebaikan dan cerita ajaib pengamal Shaklee. Business Shaklee adalah suatu business yang sesuai untuk orang tiada asas MARKETING, tapi mempunyai jiwa yang suka BERKONGSI kebaikan kepada orang lain.

7 tahun selepas Land Mark Study pertama, Roger Barnett tidak berhenti berbangga dengan pencapaian itu, tapi pada tahun 2014, Shaklee telah sekali lagi melakukan Land Mark Study kedua. Kali ini pemenang noble dalam biologi, Dr Elizabeth Blackbun mengetuai kajian tentang TELOMERE, satu pelindung cap pada kromosom kita. Land Mark Study 2 boleh diibaratkan satu lagi ikrar cinta Roger Barnett terhadap produk Shaklee. Nanti lepas ni insyaallah saya akan bercerita pula tentang Land Mark Study Kedua Shaklee. Memang sangat menarik, kerana ianya melibatkan pengamal VIVIX SHAKLEE.

Leave a Reply